Zapiekany kurczak z ryżem



Smaczny, soczysty kurczak w pysznej zalewie. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu. Polecam! Przepis dostałam od koleżanki, choć lekko zmodyfikowałam. 


Naczynie żaroodporne: 35 cm

Składniki: ( 4 porcje)
2 szklanki suchego ryżu (ok 400 g)
1/2 cebuli
1 - 1,5 kg kurczaka (mogą być udka, piersi co kto lubi)
przyprawy: czerwona papryka, oregano, sól, pieprz
1 łyżka miodu 

Zalewa:
100 g masła
sól, pieprz
1 l wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Do naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż, na to posyp cebulę pokrojoną w kostkę. Ułóż udka lub piersi doprawione z dwóch stron i zalej zalewą. 

Zalewa: Do garnka włóż masło pokrojone w kostkę, zalej 1 litrem wody, dopraw: solą, pieprzem, po zagotowaniu dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. 
Piecz w 180° C około 45 minut, aż kurczak się zarumieni. Można po 40 minutach posmarować kurczaka odrobiną miodu i podpiec 5 minut. Gotowe!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj