Tarta z czarną porzeczką i bezą





Tarta słodko-kwaśna, dla fanów czarnej porzeczki. Dla mnie to wyjątkowe połączenie, uwielbiam bezy, kruche ciasto i czarną porzeczkę. Przepis mojego autorstwa. 


Forma: 26 cm

Składniki:
Ciasto:
200 g masła
100 g cukru
300 g mąki pszennej
1 jajko


Wypełnienie:
1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki, niskosłodzony 
      (najlepszy własnej roboty)

Beza:
4 białka
200 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Ciasto: Składniki zagnieć, najlepiej przy użyciu miksera. Formę wysmaruj margaryną i ręką uformuj ciasto, aż po brzegi. Włóż do lodówki na około 30 minut. Wyjmij z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem i piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 ° C  około 25 minut. 

Beza:
Ubij białka w mikserze (na prędkości 8) na sztywną pianę około 1 minutę. Następnie dodawaj powoli cukier po łyżce, a na sam koniec jak już piana będzie sztywna, (czyli po około 2-3 minutach), dodaj powoli mąkę ziemniaczaną. 

Po upieczeniu ciasta rozłóż równomiernie dżem z czarnej porzeczki i nałóż bezy przy pomocy szprycy. Piecz w 180 ° C  około 15 minut, później w 60 ° C  około 15 minut. 
















1 komentarz:

  1. Mniam! Genialne połączenie - koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj