Zakwas z buraków domowej roboty - wzmacnia odporność, zapobiega anemii




Zakwas dodaje energii, wyrównuje braki witaminowe w organizmie. Polecany szczególnie przy anemii. Na zdrowie!  Autorem przepisu jest Zbigniew T. Nowak. 



Składniki: (na 3,5 litra zakwasu)
1 kg buraków
3 - 4 ząbki czosnku
3 - 4 g kminku
1/2 cytryny - sok
3 litry przegotowanej, ciepłej wody


Sposób przygotowania:
Buraki pokrój w kostkę, włóż do dużego garnka lub dużego wyparzonego słoika. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, kminek i sok z cytryny. Całość zalej przegotowaną, ciepłą wodą. Garnek lub słoik przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Potem odcedź i przelej do wyparzonych szklanych butelek i przechowuj w lodówce. Pij szklankę dziennie. Na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj