Szwedzki Tort czekoladowy z rumem



Tort jest mocno czekoladowy z nutką rumową. Oczywiście można pominąć rum, jeśli ktoś nie przepada i nie lubi tego aromatu. Jajeczka czekoladowe należy położyć na masę truflową, zanim zastygnie, bo później się nie przylepią. W oryginalnym przepisie jest bardzo dużo cukru, ja podam już moje lekko zmodyfikowane proporcje. Idealny Tort na święta. Ale można go piec również poza sezonem świątecznym, zmieniając dekorację z góry :) Przepis pochodzi ze szwedzkiej strony alltommat.se 


Forma: okrągła 24 cm

Składniki: ( około 16 kawałków)
200 g masła 
4 jajka
5 dl cukru (lepiej dać mniej ok 400 g)
2,5 dl mąki pszennej (150 g)
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 ml espresso lub mocnej kawy


Trufla czekoladowa:
150 g ciemnej czekolady 70% (im mniej % tym będzie 
                                                                  słodszy)
1 dl śmietany 30% (100 ml)
2 łyżki miodu
50 g masła o temperaturze pokojowej
20 ml ciemnego rumu

Dekoracja:
jajeczka czekoladowe


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175 ° C . Masło rozpuść w garnku i ostudź. W misce wymieszaj jajka, masło i cukier. Dodaj mąkę, kakao i kawę. Wlej masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w dolnej części piekarnika około 35 minut. Ciasto nie może być za rzadkie, jeśli takie jest, podpiecz dłużej. Pozostaw do ostygnięcia.

Trufla czekoladowa:
Pokrój czekoladę i włóż do miski. W małym rondelku zagotuj śmietanę i miód, następnie ciepłą masą zalej czekoladę, mieszaj, do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodaj masło i rum, wymieszaj całość. Ostudź lekko truflę. Oblej masą truflową ciasto, rozsmaruj równomiernie również na bokach. Po około 10 minutach, ułóż jajeczka czekoladowe. Gotowe! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj