Pieczeń rzymska z kurczaka




Pyszna pieczeń. Smakuje idealnie na ciepło z ziemniakami oraz na zimno. Polecam :) Przepis rodzinny. 

Keksówka: 26 cm

Składniki: (12 - 14 porcji)
800 g mięsa mielonego z kurczaka
4 jajka ( 3 + 1)
3 łyżki tartej bułki
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka musztardy
3 łyżki sosu sojowego
3/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżka oleju na wierz pieczeni

Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy oraz tarta bułka lub papier do pieczenia


Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mięso, dodaj 1 jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, musztardę, sos sojowy, pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Keksówkę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do środka połowę masy mięsnej, rozprowadź równomiernie po całej blaszce. Do środka powciskaj 3 ugotowane jaja, przykryj pozostałym mięsem i wyrównaj wierzch pieczeni i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij pieczeń z formy, jeśli była pieczona w papierze, ostudź. Następnie wymień papier i dalej przechowuj w keksówce. 





1 komentarz:

  1. Fajny, oryginalny przepis! Danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj