Szwedzkie pyzy ziemniaczane z boczkiem i borówką













































Składniki: (4 porcje)
10 średnich ziemniaków ugotowanych (ok 800 g)
1 jajko
2 ½ dl = 150 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Farsz:
200 g boczku
1 cebula
½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Dodatkowo:
dżem z borówki

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, gotuj w 3 litrach wody z 1 łyżeczką soli. Po ugotowaniu przełóż ziemniaki do dużej miski, żeby ostygły. W tym czasie pokrój boczek i cebulę w kostkę i przesmaż na patelni, dodaj ziele angielskie i wymieszaj drewnianą łyżką. Ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski, dodaj jajko, mąkę i odrobinę soli. Wymieszaj dokładnie ciasto. Uformuj jeden gruby wałek z ciasta i pokrój go na 12 części. W każdej pyzie zrób małe wgłębienie, włóż 1 łyżkę farszu, i zaklej delikatnie ciasto, żeby farsz nie wypłynął. Uformuj kulkę. W dużym garnku zagotuj wodę z solą, delikatnie włóż pyzy i gotuj je około 5-7 minut od momentu wypłynięcia, bez przykrywki. Wyjmuj łyżką cedzakową. Pyzy podawaj z boczkiem i cebulką oraz dżemem z borówki. 






1 komentarz:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj