Hiszpański tort wielkanocny z migdałami i morelami



























W torcie znajduje się również koniak, sok z cytryny i pomarańczy. Jest bardzo słodki :) Coś dla łakomczuchów. Tort jest trochę pracochłonny, ale efekt jest niesamowity i warty tej pracy. Przepis pochodzi ze szwedzkiej strony Mitt kök.


Forma: okrągła 24 cm

Składniki: przelicznik kulinarny
Ciasto:
7 jajek
1 ½ dl cukru (135 g)
1 cytryna, skórka
1 ½ dl mąki pszennej (90 g)
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki migdałowej (zmielone migdały)

Sos cytrynowy z koniakiem:
3/4 dl cukru (68 g)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka koniaku albo brandy

Wypełnienie:
1 słoik marmolady morelowej 

Krem:
2 dl cukru (180 g)
½  dl wody (50 ml)
1 pomarańcza, skórka
4 żółtka
250 g masła o temperaturze pokojowej

Posypka:
100 g płatków migdałowych, podsmażonych na suchej patelni
małe jajeczka czekoladowe


Sposób przygotowania:
Ciasto:
Włącz piekarnik na 180° C. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. 
Oddziel żółtka od białek z 6 jaj, 1 jajo zostaw całe. W misce ubij żółtka oraz 1 całe jajko z połową cukru (3/4 dl) na puszystą masę oraz skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny

W innej misce ubij białka, na gęstą pianę, pod koniec dodawaj powoli drugą połową cukru (3/4 dl). 

W kolejnej misce połącz suche składniki. 

Do masy z żółtkami dodaj powoli pianę z białek oraz dodaj suche składniki, wymieszaj delikatnie, żeby nie było grudek. Wlej masę do formy i piecz około 30 minut, aż ciasto będzie gotowe. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ostudź. Następnie odwróć i połóż na papier do pieczenia. 

Sos cytrynowy z koniakiem:
W rondelku zagotuj cukier, sok z cytryny i koniak, gotuj około 3 minuty. Odstaw do wystudzenia. Będzie używany później. 

Krem:
W kolejnym rondelku zagotuj cukier, wodę, skórkę z wyparzonej wcześniej pomarańczy i gotuj około 3 minuty. Odstaw. Żółtka ubij w misce na puszystą masę i do niej wlewaj powoli ciepłą masę cukrową, ubijaj około 5 minut, aż krem będzie biały i gęsty. Jak się ostudzi dodaj masło, pokrojone na mniejsze kawałki, ubijaj krem, aż masa będzie puszysta. 

Ciasto pokrój na dwa krążki, dolny krążek nasącz połową sosu cytrynowo-koniakowego i pędzlem rozsmaruj po całości. Rozłóż całą marmoladę. Przykryj drugim krążkiem, również nasącz sosem cytrynowo-koniakowym i rozsmaruj krem z góry i na bokach toru. Na końcu posyp przesmażone na suchej patelni płatki migdałowe i połóż jajeczka czekoladowe. Smacznych Świąt!





  Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018     Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018




2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja wielkanocna... A monabez alkoholu? Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można pominąć alkohol. Pozdrawiam i również dziękuję :)

      Usuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj