Hummus z burakiem














Hummus to pasta z ciecierzycy, pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jest bardzo odżywcza bogata w witaminy i minerały. Szczególnie polecana w diecie wegetariańskiej. Przepis podpatrzony w telewizji. 






Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ok 140 g)
1 ugotowany burak
1 ząbek czosnku
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli


Sposób przygotowania:
Ciecierzycę wsyp do miseczki, zalej wodą i zostaw na noc (lub na minimum 8 godzin). Następnie odlej wodę, wsyp do garnka, zalej wodą, proporcja 2 dl ciecierzycy na 6 dl wody. Dodaj sól i gotuj pod przykrywką 45 minut na słabym ogniu. Po tym czasie wyłącz kuchenkę, ale zostaw ciecierzycę, aż ostygnie i dopiero odlej wodę. Bo w przeciwnym razie ciecierzyca może się zgnieść. Choć akurat w przypadku hummusu nie ma to znaczenia, bo i tak będziesz miksować. Buraka ugotuj w wodzie, do miękkości. 

Do miksera wsyp przygotowaną wcześniej ciecierzycę, z ugotowanym burakiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z odrobiną oliwy, soli. Wszystko zmiksuj, na gładką pastę. Gotowy hummus przełóż do miseczki. Podawaj z chlebem lub pitą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj