Wrapy z tortilli z grillowanym serem Halloumi i boczkiem








































Chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś oryginalnym? Kup wrap'y czyli tortille oraz ser Halloumi.
Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego lub mieszanki mleka koziego, owczego i krowiego. Idealny do grillowania. Przepis mojego autorstwa. 




Składniki: (8 sztuk)
1 opakowanie tortilli pszennej lub pełnoziarnistej (8 sztuk)
225 g sera Halloumi
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 pomidory
1 mała puszka kukurydzy
8 plastrów boczku
sałata zielona - kilka listków
bazylia

Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Na kilku łyżkach oliwy z oliwek podsmaż ser Halloumi z dwóch stron na rumiano. Następnie na tej samej patelni podsmaż boczek. W między czasie pokrój pomidora, sałatę. Zrób sos czosnkowy, wymieszaj majonez ze śmietaną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą tortillę podgrzej na suchej patelni z dwóch stron, aż będą pęcherze powietrza i zrobią się jasno-brązowe plamki. Po zdjęciu z patelni każdą tortillę posmaruj sosem i połóż na niej kawałek sera Halloumi, boczek pokrojony na mniejsze części, posyp kukurydzę, dodaj pomidora i sałatę. Zwiń wrapa. Na górę dorzuć bazylię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj