Chleb pszenny z szafranem według szwedzkiej receptury







































Szafran w chlebie jest naprawdę dobry! Jeśli chcesz upiec tylko 1 bochenek użyj połowę składników. Rada! Jeśli chcesz możesz wymienić 2 dl mąki pszennej na 2 dl mąki grahamowej, wtedy chleb będzie miał więcej błonnika. Autorką przepisu jest Linda Andersson. 



Foremki: 25 cm x 11 cm

Składniki: ( na 2 bochenki) 
50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży
6 dl = 600 ml mleka lub wody (o temperaturze 36°C) 
½ g szafranu = 1 opakowanie
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
około 15 dl = 900 g mąki pszennej


Sposób przygotowania:
W dużej misce rozkrusz drożdże, zalej lekko ciepłym mlekiem, mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj szafran, wymieszaj dokładnie najlepiej drewnianą łyżką. Następnie dodaj sól, olej i powoli wsypuj mąkę, wymieszaj dokładnie masę rękoma lub użyj miksera. Po kilku minutach wyrabiania ciasta, przykryj go bawełnianą ściereczką na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, uformuj najpierw kulę, a następnie dwa bochenki. 

Foremki wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto do foremek, posyp lekko mąką pszenną i delikatnie ponacinaj bochenki. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże mogły znów wyrosnąć. 

Włącz piekarnik na 250°C. Piecz bochenki na dolnej półce w piekarniku, po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz dalej około 35 minut. Jeśli skórka chleba będzie lekko brązowa, chleby są upieczone. Po wyjęciu z pieca wyjmij bochenki z foremek i wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Najlepiej chleb spożywać na zimno, ale wiem, że to będzie trudne. Zawsze pierwszą kromkę kroję, kiedy chleb jest jeszcze ciepły. Najlepiej smakuje z samym masłem. Powodzenia! 


3 komentarze:

  1. wspaniały :) kiedyś robiłam szwedzkie bułeczki z szafranem i były wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Bułeczki szafranowe też piekę co roku :) podaję przepis tu: http://barbaramariawkuchni.blogspot.se/2013/01/lussekatter-szwedzkie-bueczki-szafranowe.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Aż ślinka leci. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj