Mini pizze z ciasta francuskiego z boczkiem








































Absolutny hit imprezowy, mała przekąska, a cieszy :)  Dostałam ten przepis od Marty mojej znajomej, choć lekko zmodyfikowałam sos :) Każdy lubi co innego. A więc dzielę się przepisem :) 


Składniki: ( z 1 ciasta francuskiego wychodzi około 16-17 sztuk )
2 sztuki ciasta francuskiego

Na sos:
1 duża lub 2 małe cebule (może być 1 szalotka)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1- 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
kilka łyżek wody lub białego wina
przyprawy: tymianek, suszona bazylia, oregano, papryka czerwona, pieprz, odrobina cukru
Uwaga: ja nie dodaję soli, bo boczek jest wystarczająco słony!

Dodatki do pizzy:
20 sztuk boczku wędzonego surowego
ser żółty starty na tarce
1 jajko do smarowania ciasta z odrobiną wody



Sposób przygotowania:
Sos:W rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę, na oliwie z oliwek. Dodaj koncentrat pomidorowy, chwilkę podsmaż całość. Potem dolej kilka łyżek wody lub wina, zmniejsz ogień i mieszaj, redukuj sos, aż znów się zagęści. Wyciśnij przez praskę czosnek i dodaj przyprawy i odrobinę cukru. Sos powinien być średnio gęsty, żeby nie wypływał z ciasta. Odstaw do przestygnięcia. 

Pizze: Rozwiń ciasto francuskie, rozsmaruj sos łyżką lub ręką, zostaw około dwu-centymetrowy czysty pionowy pas z prawej strony, przeciwny do tej, od której rozpoczniesz zwijanie. Ułóż na cieście plastry boczku, jeden przy drugim, na całej długości (na jednym płacie ciasta około 10 sztuk). Posyp żółtym serem w dwóch pionowych pasach np przy lewym brzegu i na środku, jak na obrazku poniżej.   Pasek czystego ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody, dzięki temu lepiej się sklei. Zwiń ciasto w ciasny rulon, zawiń w papier w którym był. Włóż zwinięte rulony do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc dzień przed imprezą. Na raz wyjmuj jeden rulon ciasta z lodówki i pokrój na 1 centymetrowej grubości plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tym samym w którym było ciasto. Układaj zawijasy w lekkich odstępach, bo urosną w trakcie pieczenia. Każdy zawijas posmaruj pędzelkiem rozkłóconym jajkiem, wtedy ładnie się przyrumienią. Piecz w 180° C około 20 - 25 minut. Warto zaglądać przez szybę, bo czasem trzeba wyjąć je wcześniej a czasem potrzebują kilku minut więcej. Pizze są pyszne na ciepło, choć na zimno też smakują. Powodzenia! Dajcie znać, jak Wam wyszły. P.S. Można mrozić pizze, ale trzeba je lekko podgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce przed spożyciem, dostają wtedy drugie życie. Smakują równie dobrze jak w dniu pieczenia. Polecam przetestować :) 




































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj