Szwedzka tarta z brzoskwiniami

 Soczyste i słodkie ciasto. Podniebna uczta. Autor przepisu nieznany. 

















































































Forma do tarty: 28 cm 
Przelicznik kulinarny

Składniki:
150 g margaryny
2 dl cukru
3 dl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 jaja
2 brzoskwinie


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175° C. Ubij jaja z cukrem, dodaj rozpuszczoną, lekko ostudzoną margarynę. Dalej ubijaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksuj, żeby nie było grudek. Dolej mleko i wymieszaj całość. Brzoskwinie pokrój w półksiężyce. 
Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Wlej masę do formy i ułóż na wierzchu brzoskwinie, lekko je wciśnij. Piecz na dolnej półce w piekarniku około 40 minut. 










1 komentarz:

  1. No muszę przyznać, że nie jadłam jeszcze takiej tarty - super smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj