Szarlotka z musem jabłkowym





Delikatna, słodka, pachnąca jabłkami szarlotka, według przepisu mojej mamy. Smak dzieciństwa. 


Forma: 25 x 35 cm

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
200 g masła
2-3 łyżki oleju do związania
--------------------------------------
tarta bułka
1,5 - 2 kg jabłek lub 2 słoiki musu jabłkowego

4 białka
3/4 szklanki cukru



Sposób przygotowania: 
Zmiksuj wszystkie składniki lub ugnieć ręcznie. Połowę ciasta rozgnieć palcami na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę ciasta włóż do woreczka foliowego i włóż do zamrażarki. Ciasto podpiecz około 15 minut w 170° C. 

Jabłka: Obierz ze skórki, pokrój na ósemki. Do dużego garnka wlej 3 łyżki wody i przesmaż. 

Na podpieczone ciasto posyp tartą bułkę i wyłóż jabłka lub mus jabłkowy. Połóż pianę z białek oraz starkuj na tarce na dużych oczkach  ciasto z zamrażarki. Piecz w 175° C około 50 - 60 minut. Podawaj z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. 




4 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj