Sernik Izaura









































Sernik, który mogłabym jeść na okrągło. Czekoladowy spód z puszystą górą. I do tego ta obłędna polewa czekoladowa. Polecam. Przepis Agnieszki Pilarskiej. 
Forma: 25 x 35 cm

Składniki: 
250 g margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki czubate kakao
5 łyżek wody
4 żółtka

1½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 ubite białka

Masa serowa:
500 - 600 g twarogu zmielonego
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
60 g masła (roztopione i ostudzone)
2 ubite białka
wiórki kokosowe


Sposób przygotowania:
Ciasto: W rondelku rozpuść margarynę, dodaj cukier, kakao, wodę, chwilę pogotuj. Po wystudzeniu dodaj 4 żółtka i dobrze wymieszaj. Odlej 1/2 szklanki masy (będzie jako polewa), dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Masę wlej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Masa serowa: Rozpuść masło, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj twaróg, masło, mąkę ziemniaczaną i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj. Nakładaj łyżką kleksy na ciasto czekoladowe, rób małe odstępy. Piecz w 170° C około 45 - 55 minut. Po wyciągnięciu z pieca, gorące ciasto polej polewą i posyp wiórkami kokosowymi lub posyp cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj