Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Dziś przedstawiam Wam królową kasz czyli kaszę jaglaną :))) 

Zapewne, już o niej wiele dobrego słyszeliście. Ma same zalety: nie uczula, nie zawiera glutenu, usuwa śluz z organizmu, więc jest idealna przy przeziębieniach. Okazuje się, że gotowanie tej kaszy, nie jest aż tak skomplikowane, jakby się mogło wydawać. Warto spróbować, polecam :)





























Jak ugotować kaszę jaglaną? 

1 szklankę kaszy jaglanej (250 ml) przepłucz na sitku najpierw zimną wodą z kranu, a następnie przelej wrzątkiem dokładnie, kilkanaście sekund. Wsyp kaszę do garnka i zalej 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaj szczyptę soli. Od momentu zagotowania gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, około 15 minut, nie mieszaj. Następnie odstaw z ognia na 10 minut. Zdejmij przykrywkę. Gotowe. 


1 szklanka kaszy = 5 szklanek kaszy ugotowanej, czyli 750 g

Zajrzyj do przelicznika kulinarnego klik




1 komentarz:

  1. O właśnie tego szukałem :) A ugotowanie kaszy jaglanej nie jest taką prostą sprawą o czym już niejednokrotnie się przekonywałem :(

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj