Szwedzkie muffiny jagodowe

Muffiny nie są bardzo słodkie, ale za to mocno jagodowe. Szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie :) Na zdjęciu poniżej zajmują dolny talerz. Na górze są muffiny czekoladowe. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia samym muffinom jagodowym, bo goście przyszli :)))









Składniki: 1 dl = 100 ml
2 jaja
2 dl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ dl mąki pszennej
1 dl mleka lub jogurtu naturalnego
½ - 1 dl płynnej margaryny
½ - 1 dl wiórków kokosowych
skórka z 1 cytryny
1 - 1½ dl jagód świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:
Ubij jajka z cukrem najlepiej mikserem, dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz mąkę. Ubijaj wszystko, następnie dodaj mleko lub jogurt oraz margarynę. Zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj. Na samym końcu dodaj jagody i delikatnie wymieszaj całość. Formę do muffinów wyłóż papilotkami i wlej ciasto do papilotek. Rozgrzej piekarnik do 225° C. Piecz na środkowej półce w piekarniku około 15 minut. Sprawdź patyczkiem do ciast, czy są już gotowe w środku. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj