Kompot z suszu

To tradycyjny polski kompot, który jest serwowany do wieczerzy wigilijnej w moim domu. Dobrze gasi pragnienie, zawiera witaminę A, B, C oraz żelazo i potas. Jest doskonały na trawienie. Przepis rodzinny. Przygotowanie kompotu jest bardzo proste, a smak nieziemski, wypróbujcie. 
























Uszka do barszczu wigilijnego

Jak co roku na Wigilię, zajadamy się barszczem i pysznymi uszkami z farszem grzybowym. Uszka są dość pracochłonne, ale przygotowuje się tylko raz w roku, więc można się poświęcić ;) To jest też fajne zajęcie dla wszystkich członków rodziny, wtedy się rozmawia i słucha kolęd w tle.W moim domu rodzinnym przygotowuje się pierogi i uszka jednego dnia z tego samego ciasta. Oczywiście ilość pierogów i uszek jest uzależniona od ilości gości wigilijnych. Przepis rodzinny. 






























Pierogi z kapustą i grzybami

Kolejny raz podjęłam się przygotowania Wigilii sama. Do tej pory przygotowaniem potraw Wigilijnych zajmowała się moja mama, ja jedynie pomagałam i się przyglądałam. 

Pierogi i uszka zawsze robi się razem, więc ilość ciasta jest obliczona na 70 pierogów i 35 uszek. Przepis na uszka zamieszczę w osobnym poście. Uszka do barszczu wigilijnego  Przepis rodzinny.  






















Tagliatelle z boczkiem, cebulą i czerwoną papryką

Szybkie w przygotowaniu danie, bardzo smaczne. Przepis pochodzi ze śmietany Milbony z Lidla. Niestety lekko musiałam go zmodyfikować. Myślę, że następnym razem zamiast papryki dodam brokuły. Będzie bardziej kolorowo na talerzu i lekko się zmieni smak. 





























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj