Tagliatelle z boczkiem, cebulą i czerwoną papryką

Szybkie w przygotowaniu danie, bardzo smaczne. Przepis pochodzi ze śmietany Milbony z Lidla. Niestety lekko musiałam go zmodyfikować. Myślę, że następnym razem zamiast papryki dodam brokuły. Będzie bardziej kolorowo na talerzu i lekko się zmieni smak. 































Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100 ml
2 cebule
120 - 140 g boczku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę
3 dl śmietany 15% Milbony
100 g żółtego sera, starty na tarce
sól, pieprz
papryczka chilli lub przyprawa pieprz kajeński
½ czerwonej papryki
200 - 300 g tagliatelle


Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Boczek pokrój na 1 - 2 cm kawałki. Smaż cebulę z boczkiem na oliwie, kiedy już się przesmażą, dodaj czosnek i smaż około minuty. Dodaj śmietanę, w momencie kiedy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dodaj ser żółty. Duś 3 - 4 minuty. Przypraw solą, pieprzem, chilli. Na samym końcu dorzuć paprykę pokrojoną w kostkę. Danie podawaj z tagliatelle, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buon appetito!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tego typu dania. Makaron i boczek mogłabym jeść codziennie :))

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj