Pierogi z kapustą i grzybami

Kolejny raz podjęłam się przygotowania Wigilii sama. Do tej pory przygotowaniem potraw Wigilijnych zajmowała się moja mama, ja jedynie pomagałam i się przyglądałam. 

Pierogi i uszka zawsze robi się razem, więc ilość ciasta jest obliczona na 70 pierogów i 35 uszek. Przepis na uszka zamieszczę w osobnym poście. Uszka do barszczu wigilijnego  Przepis rodzinny.  
























Składniki: 
Nadzienie: ( na około 70 pierogów) 
15 g grzybów leśnych, suszonych
2 cebule 
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
500 g kapusty kiszonej (przyprawy: 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz)

Ciasto: ( na 70 sztuk pierogów oraz 35 sztuk uszek do barszczu)
700 g mąki pszennej
2 jaja
½ łyżeczki soli
250 ml wody letniej


Sposób przygotowania:
Nadzienie: Grzyby wsyp do miseczki, zalej zimną wodą, odstaw na 6 godzin lub  zostaw na noc. Następnego dnia nie wylewaj wody, bo właśnie w niej będą się gotowały. Do małego garnka włóż grzyby i zalej tą wodą, w której były i zacznij gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 - 40 minut.  

Kapustę odsącz z wody, w której była, ja lekko przelewam zimną wodą na sitku, bo kapusta ze słoika jest bardzo kwaśna i słona. Kapustę gotuj w wodzie w małym garnku, z przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem przez około 60 minut. Po ugotowaniu, wyjmij liście laurowe oraz ziele angielskie. 

Cebule obierz i pokrój w kosteczkę, przesmaż na patelni na oleju lub oliwie. 

Gdy już grzyby i kapusta są miękkie, wyjmij z wody łyżką drewnianą, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały. Na desce pokrój w kostkę grzyby, a kapustę pokrój bardzo drobno. Następnie wrzuć z powrotem do garnka w którym się gotowała kapusta, dorzuć cebulę             i wymieszaj. Możesz również dodać wodę, w której się gotowały grzyby dla lepszego smaku     i aromatu. Gotuj całość około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Później nadzienie należy dobrze odsączyć na sitku, bo jeśli zostanie woda, pierogi nie będą chciały się dobrze skleić.  

Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, zrób stożek na środku wbij jajka, dodaj sól, wodę i zagnieć. Możesz użyć miksera kuchennego z hakiem: wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj sól, zacznij mieszać na prędkości 2 i dolewaj powoli wodę.  

Wyrobione ciasto podziel na kilka części, weź kawałek, a resztę przykryj bawełnianą ściereczką, żeby nie obsychało. Każdą część wałkuj dość cienko i szklanką wykrawaj krążki    o średnicy 5 cm. Na środek krążka nakładaj łyżeczką nadzienie, składaj na pół, zlep brzegi. Uważaj, żeby nadzienie nie dostało się między brzegi, bo wtedy pierogi pękają i rozgotowują się podczas gotowania. Zlepione pierogi układaj na desce posypanej mąką i przykryj bawełnianą ściereczką, aby nie obsychały. Jeśli chcesz zamrozić to zamroź najlepiej na tej samej tacce na której układałaś/eś. Po 40 minutach wyjmij z zamrażarki i przełóż do plastikowego pojemnika, lub woreczków foliowych i włóż z powrotem. 

Gotowanie pierogów: zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Pierogi wrzucaj partiami do wrzątku, zamieszaj łyżką i przykryj. Od momentu wypłynięcia, zdejmij pokrywkę i gotuj   3 - 5 minut. Wybieraj łyżką cedzakową na cedzak, odsącz i wykładaj na ogrzany półmisek. Smacznego! 






















Wytrawne potrawy wigilijne 2016        


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj