Kolakakor czyli szwedzkie ciasteczka karmelowe

Ostatnio po raz pierwszy upiekłam te ciasteczka, super łatwo się je przygotowuje, a efekt niesamowity. Coś dla prawdziwych łakomczuchów. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki IKEA "Fika". 
































Składniki: ( na około 40 sztuk) patrz przelicznik kulinarny
100 g masła najlepiej solonego ( o temperaturze pokojowej)
1 dl cukru
1 łyżka syropu glukozowego
½ dl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego





















Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175 °C. Połącz wszystkie składniki, najlepiej użyj robota kuchennego. Ugnieć ciasto w jedną kulę a następnie podziel na trzy części. Zroluj każdą część na długi warkocz o grubości palca i połóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce w piekarniku około 12 - 14 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokrój ukośnie ciasteczka na centymetrowe kawałki. Dopiero po ostudzeniu porozdzielaj je. Gorące ciasteczka są bardzo kruche, po ostudzeniu lekko twardnieją. Przechowuj w puszcze metalowej. Smacznego :) 





3 komentarze:

  1. Oo takich jeszcze nie próbowałam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj