Zupa grzybowa jak u mamy

Pyszna zupa z prawdziwków i maślaków. Zebrałam cały kosz grzybów, część ususzyłam, a z pozostałej części ugotowałam zupę. Efekt wyśmienity, polecam!




 





Składniki:
650 g grzybów świeżych (prawdziwków, maślaków)
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki masła
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 ½ kostki bulionowej wołowej
1 ½ l wody
5 łyżek śmietany 12% 
½ łyżki mąki

+  makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu

Sposób przygotowania:
Bulion: umyj, obierz marchewki i pietruszkę w całości włóż do dużego garnka, dodaj kostki bulionowe i zalej wrzącą wodą. 
Grzyby: oczyść, osusz i pokrój na małe kawałki wrzuć na dużą patelnie, niech się smażą, aż odparuje woda.Delikatnie mieszaj. Po kilku minutach dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj masło. Smaż tak długo, aż cebula się zeszkli. 

Grzyby wrzuć delikatnie do bulionu i gotuj około 15 minut razem na małym ogniu. Śmietanę wlej do kubka, rozmieszaj łyżką, dolej trochę zupy, wymieszaj i wlej znów całość do zupy. Następnie wsyp mąkę do kubka dolej troszkę zimnej wody, wymieszaj łyżką, aż się rozpuści i wlej do zupy. Gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zupę grzybową podawaj z makaronem  oraz natką pietruszki. Smacznego!












Grzyby





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj