Ciasto z malinami

Bardzo dobre, lekkie ciasto z owocami. Można użyć różne owoce do środka np. truskawki, jagody, jabłka, co się lubi. Ja dodałam maliny, które uwielbiam. Ciasto przygotowuje się w 15 minut. Gorąco polecam! Przepis pochodzi ze szwedzkiej gazety "Hembakat".





Składniki: (około 12 kawałków) 1 dl = patrz miarki
75 g masła solonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 dl cukru
2 jajka
2 ½ dl mąki

Owoce:
2 dl malin mrożonych lub świeżych

Forma: 22 lub 24 cm okrągła, rozkładana

Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175° C. Rozpuść masło, odstaw z gazu i dodaj wszystkie składniki w tej kolejności, w której są napisane. Nie musisz miksować, możesz pomieszać łyżką, aż ciasto się połączy. Wlej ciasto do formy wysmarowaną margaryną i posypaną tartą bułką, a następnie rozłóż maliny na górze. Jeśli masz ochotę możesz posyp owoce cukrem pudrem. Piecz na środkowej półce w piekarniku 30 - 35 minut, aż uzyska kolor. Zostaw w formie aż wystygnie. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj