Ciasto czekoladowo - truflowe z orzechami










































Pyszne i bardzo słodkie ciasto. Dla tych, którzy lubią czarną i białą czekoladę. Zaletą ciasta jest, że może stać kilka dni w lodówce i wciąż smakuje wyśmienicie.




Foremka okrągła: 24 cm


Składniki: 1 dl = 100 ml
150 g masła
3 dl cukru
1 dl kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jaja
2 dl mąki

Trufla:

1 dl śmietany 40%
50 g masła
300 g białej czekolady
2 dl orzechów przesmażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:
Ciasto: rozpuść masło w garnku i odstaw. Następnie dodaj do masła cukier, kakao, cukier waniliowy oraz jedno jajo, pomieszaj, dodaj drugie jajo a na końcu dodaj mąkę. Najlepiej użyj miksera. Wlej masę do okrągłej foremki, nasmarowanej wcześniej margaryną i obsypaną tarta bułką.  Piecz ciasto w 175°C, w dolnej części piekarnika około 20 minut, środek ciasta będzie trochę rzadki. Dobrze, żeby ciasto wystygło w foremce. 

Przygotowanie trufli: zagotuj w garnku śmietanę i masło, odstaw z ognia. Czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do śmietany, mieszaj, aż do rozpuszczenia się całkowitego czekolady. Jak lekko przestygnie wstaw cały garnek do lodówki na około 1 godzinę, aż masa będzie półsztywna. Po godzinie rozsmaruj trufle na cieście i posyp orzechami, przesmażonymi wcześniej na suchej patelni. Ciasto wstaw znów do lodówki. Pół godziny przed podaniem wyjmij z lodówki. Powodzenia!

2 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj