Szwedzkie pulpeciki jak z IKEI - Köttbullar

Szwedzki przysmak, gości na moim stole dość często. Mąż lubi, bo to jego smak dzieciństwa. Ja przekonałam się do nich parę lat temu. Te pulpeciki są już przygotowane na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Czekają w zamrażarce. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, ale efekt wyśmienity. Polecam! 
W Szwecji te pulpeciki jada się w I dzień świąt na obiad razem z zapiekanką ziemniaczaną. Po świętach wstawię ładniejsze zdjęcie jak są już na talerzu :)  P.S. Tym razem robiłam z potrójnej porcji. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"










Składniki: (4 porcje około 35-38 sztuk) 1 dl = 100 ml
400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowe
4 łyżki bułki tartej
1½ - 2 dl mleka lub wody
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 jajo
2 łyżki posiekanej cebuli
½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki zmielonego goździka
1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Mleko lub wodę pomieszać z bułką tartą w małej miseczce, aż spuchnie około 5 minut. Po tym czasie użyj blendera, żeby nie było grudek. Cebulę posiekaj i podsmaż. W dużej misce wymieszaj mięso z przyprawami, dodaj jajo, cebulę oraz bułkę tartą z mlekiem. Wyrabiaj rękoma. Przygotuj sobie wcześniej miseczkę z zimną wodą i zamaczaj w niej ręce przed wyrabianiem kuleczek. Uformowane kuleczki układaj na suchej blaszce do pieczenia. W trakcie pieczenia będzie sporo tłuszczu. Piecz w piekarniku w 225°C około 18-20 minut. Następnie podważ je drewnianą łyżką, żeby się za mocno nie przylepiły do blachy. Jak przestygną zapakuj w plastikowe pojemniki i zamroź. Lub jeśli zamierzasz zjeść je od razu można je jeszcze lekko przesmażyć na tłuszczu na patelni, wtedy nabiorą brązowego koloru i będą soczyste i chrupiące. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Witam! Super pulpeciki świetnie będą pasowały do akcji ;) proszę tylko w widocznym miejscu umieścić bannerek i skontaktować się ze mną (przez durszlak) w celu zatwierdzenia przepisu do akcji ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj