Szybki kapuśniak z boczkiem

Kiedy zbliża się jesień, zawsze wtedy pojawia się duża ochota na kapuśniak :) Zupa jest smaczna, zdrowa o dużej zawartości witaminy C.



















Składniki:
300 g boczku
900 g kapusty kiszonej
2 marchewki
1 cebula
5 dużych ziemniaków
1 kostka bulionowa wołowa
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
suszona Maggie
2 łyżeczki kminku
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Boczek i kapustę pokrój na małe kawałki. Przesmaż boczek na patelni, następnie na tym tłuszczu przesmaż kapustę. Wrzuć boczek i kapustę do dużego garnka i dorzuć marchewki obrane i pokrojone w kostkę, cebulę w ćwiartki oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Zalej wrzątkiem do połowy lub 3/4 garnka. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem ok 35 minut. Spróbuj czy ziemniaki są miękkie, jeśli tak to zupa jest gotowa. Podawaj z pieczywem chrupkim z masłem. Smacznego!








2 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj