Królewski kurczak w sosie musztardowym

Pyszne danie, łatwe w przygotowaniu. Dla fanów kurczaka :))) Przepis pochodzi ze Szwecji.















Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100 ml
4 średnie filety z kurczaka
sól, pieprz
50 g szynki
garść natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy francuskiej
 2 dl gęstej śmietany lub creame fraiche
2 dl sera żółtego


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 225°C. Ułóż kurczaki w szklanej, żaroodpornej formie, posyp solą i pieprzem. Sos: wsyp do miski szynkę pokrojoną na małe kawałki, poszatkowaną natkę pietruszki, musztardę, na końcu dodaj śmietanę i ser, wymieszaj łyżką. Rozłóż sos na kurczakach. Zapiekaj na środkowej półce w piekarniku około 30 - 35 minut, aż ser się zarumieni. Podawaj z ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy i świeżym szpinakiem. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jest i mój ukochany szpinak:) Takiego kurczaka jeszcze nie jadłam i chętnie to zmienię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podany również po królewsku :) Świetnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodane do mojej książeczki kucharskiej :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj