Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo - paprykowym

 Idealne danie na niedzielę, dla fanów mięsa i sosów :)



 
          Składniki: ( 8 porcji)
1 kg polędwiczek wieprzowych
800 g pieczarek
1 kostka bulionowa wołowa
2 papryki czerwone
woda
5 - 6 łyżek mąki kukurydzianej
½ szklanki śmietany lub więcej
sól, czarny pieprz, pieprz kajeński
ziemniaki
szpinak świeży

Sposób przygotowania:
Polędwiczki pokrój na centymetrowe krążki, podsmaż na patelni i przełóż do większego garnka. Następnie umyj i pokrój pieczarki, papryki i podsmaż na maśle,  dorzuć do polędwiczek. Zalej mięso, pieczarki i papryki wodą, dodaj kostkę bulionową i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 40 minut.  Spróbuj jedną polędwiczkę czy już jest miękka jeśli tak, wsyp 5 łyżek mąki i zalej śmietaną, dodaj przyprawy do smaku, wymieszaj łyżką drewnianą i dalej gotuj na małym ogniu, poczekaj aż sos zgęstnieje. . Wszystko zależy ile jest wody, czasem trzeba dodać więcej mąki a czasem mniej. Polędwiczki podawaj z ziemniakami i świeżym szpinakiem. Smacznego!


Warzywa psiankowate 2013

2 komentarze:

  1. Uwielbiam polędwiczki, a do tego pyszny, kremowy sosik, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądające danie, poproszę jeszcze o oznaczenie wpisu, abym mogła dodać do akcji psiankowatej. Dziś już koniec akcji

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj