Mus jabłkowy

Jak mus to mus...
Przerobiliśmy z mężem 11 kg jabłek na musy. Jesteśmy zadowoleni, że mamy zapas na jesień. Jak na razie było jedno podejście, ale zakończyło się sukcesem w postaci dziewięciu słoików :)







Składniki: 1 dl = 100 ml
4 kg jabłek
ok 1 dl cukru zależy od jabłek
1 dl wody



Sposób przygotowania:
Obierz jabłka ze skórki, wytnij gniazda, pokrój na małe kawałki i wrzuć do zimnej wody. Zważ. Gotuj w dużym garnku z 1 dl wody. Na końcu jak już jabłka się rozpadną dodaj cukier i koniecznie spróbuj. Lepiej dać mniej cukru od początku i próbować, żeby nie przesadzić z cukrem. Ja nie lubię bardzo słodkich. Słoiki wyparz i włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C na kilka minut. Nałóż gotowy mus do słoików, dobrze zakręć. Na dno dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę, wstaw słoiki i zalej do 3/4 wodą. Gotuj około 30 minut od zagotowania. Wyjmij z wody ciepłe słoiki i postaw do góry nogami na całą noc, najlepiej na drewnianej desce. Gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj