Szwedzkie ciasto cytrynowe z lodami waniliowymi - Citronkladdkaka

Szybkie ciasto w przygotowaniu, idealne na piątkową ucztę ze znajomymi :) Przepis pochodzi ze Szwecji, ciasto jest puszyste, mocno cytrynowe. 

































Składniki: (12 kawałków) 1 dl = 100 ml
1 cytryna
150 g masła solonego
2 jaja
2½ dl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1½ dl mąki

Forma okrągła: 20 cm średnicy


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 150° C. Wysmaruj formę masłem lub margaryną i posyp bułką tartą. Rozpuść masło w garnku i odstaw do wystygnięcia. Umyj i wytrzyj cytrynę, zetrzyj całą skórkę, a następnie przekrój na pół i wyciśnij cały sok. Jaja ubij z cukrem przy pomocy miksera. Dodaj cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny, wymieszaj. Na końcu dolej ostudzone masło i mąkę. Wymieszaj. Piecz na środkowej półce w piekarniku ok 30 - 40 minut. Podawaj z lodami waniliowymi. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciacho! :) Jeśli masz ochotę zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj