Bułeczki drożdżowe z cukrem i kremem waniliowym

Pierwszy raz piekłam i jestem zachwycona efektem. Najlepiej smakują na ciepło. Dość długo się na nie czeka, bo ciasto drożdżowe musi rosnąć aż dwa razy, ale naprawdę warto! Można je mrozić. Zniknęły w oka mgnieniu :) Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Moi znajomi już dopytują kiedy będą następne :) Przepis pochodzi ze szwedzkiej gazety "Mitt kök"





























Składniki: ( na ok 25 - 28 sztuk) 1 dl = 100 ml
25 g drożdży
2 ½ dl mleka
75 g masła (temperatura pokojowa)
¾ dl cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czubata kardamonu
7-8 dl mąki

Krem waniliowy:
1 dl śmietany 36%
1 dl mleka
2 żółtka
½ dl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego

Dekoracja:
roztopione masło, cukier

Zacznij od kremu waniliowego: do średniego garnka wlej śmietanę, mleko, dodaj żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Powoli podgrzewaj i mieszaj, aż krem stanie się gęsty na końcu wsyp cukier waniliowy i wymieszaj. Zdejmij z ognia, niech się ostudzi.


Ciasto: rozkrusz drożdże w misce, mleko podgrzej do 37° C i zalej drożdże, wymieszaj łyżką. Dorzuć masło pokrojone w małe kawałki, cukier, sól, kardamon i większość mąki. Wyrabiaj ciasto około 15 minut i dorzucaj resztę mąki. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, przykryj bawełnianą ściereczką. Następnie podziel ciasto na 3 części. Każdą część ciasta wywałkuj i podziel na kwadraty ok 8x8 cm lub mniejsze. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę kremu i złóż rogi po przekątnej z jednej a później z drugiej strony. Uformuj kulkę i połóż na papier do pieczenia do góry nogami. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryj ściereczką bawełnianą. Piecz w 225° C około 10 minut, aż do zarumienienia. Jeśli chcesz część zamrozić, to odłóż do ostygnięcia, zapakuj w woreczki i zamroź. Pozostałą część posmaruj roztopionym masłem i zanurz w cukrze. Smacznego!  



9 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają:) Drożdżowek z kremem w środku jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te bułeczki! Aż chciałoby się je wszystkie zjeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu, bułeczki wyglądają rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Omnom nom nom :) Pyszota! Podejrzewam, że i tak nie ma co mrozić jak tak szybko znikają, hihi! Szkoda, że teraz mam dłuższą przerwę w pieczeniu, wypróbowałabym z chęcią. Basiu, masz jakiś sprawdzony przepis na chleb też?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych bułek nawet nie mroziłam, bo zniknęły z prędkością światła :) Mam kilka przepisów na chleby, myślisz o pszennym?

      Usuń
    2. Żytni chyba lepszy:) jakiś dobry ze słonecznikiem i rodzynkami! O jak mi się taki marzy!

      Usuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj