Zapiekany naleśnik z boczkiem - Fläskpannkaka

Jest to szwedzki i norweski wariant naleśników, zapiekany w piekarniku z kawałkami smażonego boczku. Podaje się z dżemem z borówki. Smaczne, szybkie, tanie danie. 






Blacha: 40 x 28 cm

Składniki: (4 osoby) 1 dl = 100 ml
250 g boczku
4 jaja 
½ łyżeczki soli
3 dl mąki (180 g)
8 dl mleka (800 ml)


Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 175° C. Do miski wlej połowę mleka, wsyp całą mąkę i sól. Zmiksuj na gładką masę, następnie dolej resztę mleka. Na końcu wbij jaja i całość wymieszaj łyżką lub mikserem. Boczek podsmaż na patelni. Blachę wysmaruj tłuszczem, rozłóż równo boczek i zalej masą. Piecz na środkowej półce w piekarniku ok 50 min, aż się zarumieni. Podawaj z dżemem z borówki.  Smacznego!




5 komentarzy:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj