Szwedzkie kuleczki Bounty na zimno

Przepyszne kuleczki o smaku kokosowym w polewie czekoladowej. Bardzo proste w przygotowaniu, propozycja dla tych, którzy nie lubią porażek w kuchni. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Bakfnatt Hanny. Jeśli lubicie bardzo słodkie przekąski to te kuleczki sprawią Wam ogromną radość. Polecam!





























Składniki: (około 50 sztuk) 1 dl = 100 ml kliknij tu
50 g masła solonego
½ dl cukru
2 dl śmietany 36%
½ dl  syropu glukozowego
200g wiórków kokosowych
200 g mlecznej czekolady lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

Wymieszaj masło, cukier, śmietanę i syrop w garnku. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 5-8 minut, aż zgęstnieje. Odstaw z ognia, dodaj wiórki kokosowe wymieszaj łyżką i odstaw do wystygnięcia. Rób małe kuleczki z masy kokosowej i układaj je na papierze do pieczenia na tacy i włóż do lodówki na godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zamaczaj kuleczki w czekoladzie i odkładaj na papier. Możesz udekorować cukrem perlistym, ja pominęłam ten krok, bo same kuleczki są już bardzo słodkie. Podawaj zimne. Smacznego!





4 komentarze:

  1. o mniam , ale musza byc pyszne :)czekolada i kokos - przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślisz, ze ten syrop da się czymś innym zastąpić? Czy to raczej składnik obowiąkowy? Pokroiłabym się za takie kuleczki! :D

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj