Ogórki kiszone

Uwielbiam ogórki szczególnie zimą, wspomnienie lata :) Idealne do zupy, sałatek i na imprezy :) 
Ogórki są przepyszne, polecam!

























Składniki:
świeże ogórki gruntowe
czosnek
koper
korzenie chrzanu
sól kamienna
gorąca woda

Sposób przygotowania:
Umyj ogórki, odrzuć te co mają brązowe plamki. Układaj ogórki ściśle, pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Wciśnij czosnek, koper, chrzan pokrojony w paseczki i zalej gorącą wodą. ( Na 1 litr wody dodaję 1 czubatą łyżkę soli). Mocno zakręć słoiki i zostaw na blacie na całą noc. Gotowe! Delektuj się smakiem!





3 komentarze:

  1. Polecam wciśnięcie do słoika również liści dębu, wiśni i porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj