Szwedzki biszkopt - Sockerkaka

Biszkopt jest lekki, miękki, idealnie pasuje z dżemem, śmietaną lub kremem. Ja lubię z dżemem. Dobrze pasuje z herbatą lub kawą. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"







Składniki: (2 ½ litrowa okrągła forma) 1 dl = 100 ml
4 jaja
4 dl cukru
2 dl wody temperatury pokojowej
4 dl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
½ cytryny, skórka
cukier puder


Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 175 °C. Formę wysmaruj masłem lub margaryną i posyp tartą bułką. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę, dodaj wodę. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce, następnie wsyp do masy i dodaj skórkę z cytryny. Wlej ciasto do formy i piecz na dolnej półce piekarnika ok 40 - 45 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy boki odchodzą od formy. Sprawdź patyczkiem do ciasta czy jest już upieczone w środku. Patyczek musi być suchy. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie 5 minut a następnie odwróć do góry nogami na kratce od piekarnika. Pozwól ostygnąć w takiej pozycji. Posyp z góry cukrem pudrem. Serwuj z herbatą lub kawą. Smacznego!





7 komentarzy:

  1. anielskieprzysmaki.pl-poproszę kawałek a drugi dla synka łasucha:)pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie urósł! Fantastyczny jest: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy napewno trzba piec ten biszkopt 40 min?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, około 40 minut, ciasto jest gotowe kiedy boki odchodzą od formy, pozdrawiam

      Usuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj