Ciasteczka maślane z dżemem truskawkowym

Idealne do kawy i herbaty. Każdy lubi i duży i mały :) Szybkie w przygotowaniu. Pyszne. Przepis z gazety "Sommar baka med bär" Året runt








Składniki: (24 ciasteczka) 1 dl = 100 ml
 4 ½ dl mąki
1 dl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła lub margaryny
1 dl dżemu truskawkowego


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200 °C. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Wyrabiaj ciasto rękoma lub użyj miksera. Formuj palcami małe kulki i wkładaj do papilotek, następnie ugnieć je, żeby przylegały do ścianek papilotek. W środku zrób dziurkę i nakładaj na każde ciasteczko odrobinę dżemu. Piecz ok 10 - 12 min. Uwaga! Ciasteczka mają być jasno żółte, niezbyt zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciasteczka w papilotkach na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!





Czerwone owoce w roli głównejTruskawkowy zawrót głowy 2013

2 komentarze:

  1. Racja, idealne :) Wyglądają przepięknie :) Chyba zrobię coś pdoobnego w tym tygodniu!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. delicje!!!! moje dzieciństwo:D

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj