Zielony koktajl warzywno - owocowy

Przepyszny koktajl ze świeżego szpinaku, awokado, cytryny, jabłek, natki pietruszki oraz wody. Ten koktajl to bomba witaminowa, dla każdego! Absolutnie nie czuć szpinaku, to informacja dla tych, co za nim nie przepadają. Smak ma słodki, moi goście ocenili, że to koktajl z kiwi. Przepis mojego autorstwa.




Składniki: ( 2 duże szklanki z IKEI lub 4 małe)
3 garście świeżych liści szpinaku
1 dojrzałe awokado
2 jabłka
1 cytryna - sok
garść natki pietruszki
woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz i zmiksuj na gładki koktajl. Gęstość napoju reguluj wodą. Na zdrowie! 



Dlaczego warto jeść szpinak i awokado?

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Zawierają beta-karoten, witaminę C, potas, żelazo, kwas foliowy oraz witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, ponieważ jest źródłem magnezu, wykazuje właściwości uspokajające. Zielone liście są niskokaloryczne mają 16 kcal w 100g. Najlepszy jest świeży szpinak w sezonie, zrezygnuj z mrożonek! 


Awokado słynie z działania zapobiegającego powstawaniu cukrzycy oraz z obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Okazuje się również, że zawiera antyoksydanty o wyjątkowych właściwościach. Antyoksydanty znajdujące się w innych warzywach czy owocach, np. marchewkach lub pomidorach, nie mają takiego działania. Według uczonych awokado nie tylko ma działanie przeciwstarzeniowe, ale może również chronić przed rakiem.






17 komentarzy:

  1. można fajnie oszukiwać, że to kiwi i przemycać szpinak tym, którzy go nie lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog, zabieram do siebie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny koktajl!!! Długo się zbierałam, żeby go zrobić. Teraz propaguję wśród znajomych. Mam już listę zwolenników :) Naprawdę smaczny, świetny na na upalne dni i nie tylko. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko pięknie tylko zamiast wody bezwartościowej proponuję kefir naturalny lub jogurt naturalny. To dopiero bomba witamin i minerałów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto co woli, ja wolę wodę w tym koktajlu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jeśli można spytać, jakiego blendera używasz? Przymierzam się do kupna w miarę prostego, służącego tylko do smoothie i koktajli blendera i po przejrzeniu ofert sklepów nie mam pojęcia, czym się kierować. Będę wdzięczna za jakąś podpowiedź;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam blender Electrolux, polecam dobra firma :)

      Usuń
    2. a model?;)

      Usuń
    3. https://www.google.se/search?q=blender+electrolux+easycompact&client=firefox-a&hs=W6e&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=OAogU8CoDOSF4ATdyID4DQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=664#facrc=_&imgrc=ZstfsncXecc2qM%253A%3BjSn-2uo4dAbszM%3Bhttps%253A%252F%252Fwww.galaxus.ch%252Fimg%252Ft-1-64-A9241638BB83C2EF1CF8A7941B78946D3B7BF17C016E1CD944DC92A64E594F49%252Felectrolux-easycompact-estm5600-weiss-stabmixer.png%3Bhttps%253A%252F%252Fwww.galaxus.ch%252Fde%252Fs2%252Fproduct%252Felectrolux-easycompact-estm5600-weiss-stabmixer-441758%3B492%3B680

      Usuń
  6. Zrobiłam, ale pyszny wyszedł! Dodałam też połowę dosyć 'chudego ogórka', bo akurat był pod ręką - prawie w ogóle nie było czuć smaku, a zawsze dodatkowe witaminy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja mam tylko pytanko co ze szczawianami? Bo szpinak ma faktycznie właściwości anty rakowe, ale po obróbce termicznej. Przepraszam, że pytanie kieruję właśnie do Ciebie, ale szukam właśnie fajnych połączeń smakowych a twoja fotka bardzo zachęca do odwiedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super! zielone koktajle to istna bomba witaminowa!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy szpinak trzeba gotować?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten koktajl wygląda super. Dokładnie taki kolor ma moja zupa krem z brokuła :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj