Zapiekane naleśniki z boczkiem, papryką i cebulą - LCHF

Zawsze przygotowuję to wykwintne danie, na specjalne okazje. Te naleśniki rozpływają się w ustach. Idealne na lunch. Przepis Klary Desser.














Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100ml

Naleśniki:
6 jaj
3 dl śmietany 36%
2 łyżki babki jajowatej, fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.) zmielone 
½ łyżeczki soli
masło do smażenia naleśników

Nadzienie:
 1 cebula
140 g boczku w plastrach
1 papryka czerwona
1 dl crème fraiche lub śmietany 18%
ok 100 g sera żółtego do posypania

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 200° C. Ubij jaja, dodaj śmietanę, babkę jajowatą, sól i odstaw na 15 minut. Smaż naleśniki na maśle na średnim ogniu. Pokrój cebulę, boczek  i paprykę w kosteczkę. Usmaż na patelni cebulę z boczkiem, później dodaj paprykę, na końcu dodaj śmietanę, sól i pieprz, zdejmij z ognia. Wymieszaj całość. Rozłóż nadzienie na naleśnikach i zroluj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem. Zapiekaj ok 10 minut. Podawaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!


Z mąki, ale... bez pszenicyDieta w mukowiscydozie




8 komentarzy:

  1. Pyszne... szkoda, że nie dla mnie, niestety ale za to podniebienie innych będzie się cieszyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego ty nie możesz tego zjeść? Masz jakąś alergię?

      Usuń
  2. Ze względu na rzs muszę ograniczać rózne składniki pokarmowe, np. wieprzowina, jajka, a śmietana... mogę tylko popatrzeć, na żółty ser też ? ale mam nadzieję, że coś znajdę dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co to za dieta LCHF ? ... Składniki ciasta bardzo mi odpowiadają, ale te raczej są nieosiągalne chyba, że przez Allegro.

    OdpowiedzUsuń
  4. Poczytaj tutaj: http://barbaramariawkuchni.blogspot.se/p/dieta-lchf.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Tylko czym można zastąpić tę babkę jajowatą (i cóż to za cudo???) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jajowata, to blonnik w czystej postaci :) dostepne w każdej aptece, np Ispagul.

      Usuń
  6. Właśnie zrobiłam i skonsumowałam :), są przepyszne. Jedyna wada, że trudno się je przewraca na drugą stronę .

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj