Muffiny z rabarbarem i cynamonem - LCHF

Dziś polecam muffiny na bazie mąki kokosowej i migdałowej z rabarbarem i cynamonem. Nisko węglowodanowe. Smaczne, zdrowe, mało słodkie. Przepis Mariann Andersson.





Składniki: (12 muffinów) 1 dl = 100 ml
50 g roztopionego masła (solonego)
5 jaj
2 łyżki stewii lub sukrin
1 dl śmietany 36%
1 dl mąki kokosowej
1 dl mąki migdałowej
1 ½ łyżki babki jajowatej, fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.) 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 - 250 g rabarbaru
25 g masła (niesolonego)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka stewii lub sukrin

Sposób przygotowania:
Umyj i obierz rabarbar, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle najlepiej na patelni, ale żeby się nie przypalił. Zdejmij patelnię z ognia dodaj cynamon i stewię. Pomieszaj. Roztop masło. Ubij jaja, wsyp stewię, dolej śmietanę i masło. Wymieszaj. Połącz suche składniki w osobnej miseczce: mąkę kokosową, migdałową, babkę jajowatą i proszek do pieczenia. A następnie połącz całość, na końcu dodaj rabarbar. Nałóż masę do papilotek. Piecz w 175° C około 15 - 20 minut. Smacznego!


Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013Akcja rabarbar - IV edycjaDieta w mukowiscydozie




5 komentarzy:

  1. jak pieknie wyrosły :) do kawki w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  2. <3
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio również zrobiłam muffinki z rabarbarem, ale z tego przepisu

    http://mieszak.pl/recipe_controller/show_recipe/5932

    Naprawdę, dobrze smakowały. Spróbuje jeszcze dodać cynamonu tak jak Ty, bo to fajnie może podkreślić smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybym miala takie cuda w okolicy, pewnie szybciej bym sie przekonala do smaku rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj