Muffiny cytrynowe

Przepyszne muffiny o kwaskowatym smaku. Fani cytryny będą zachwyceni. Rozkosz dla podniebienia. Hit wśród moich gości. Przepis pochodzi z książki "Babeczki, słodkości i przekąski" Leonie van Mierlo.





 Składniki: (12 sztuk)

2 cytryny - sok + skórka
150 g masła
150 g cukru
2 jaja
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch:
1 jajo
50 g cukru pudru
1 łyżka syropu glukozowego


Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 190°C. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyłóż 12 papilotek do formy. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z jednej cytryny i przelej do miseczki, następnie zrób to samo z drugą i wlej do kolejnej miseczki. Jedna będzie używana do ciasta a druga do dekoracji. Masło utrzyj na puch, dodaj cukier i utrzyj na gładki krem. Następnie pojedynczo dodawaj jaja i nadal ucieraj. Na końcu wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sok cytrynowy ze skórką z jednej miseczki. Napełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Piecz ok 15 minut. Ostudź. 
Na wierzch: do małego garnka wbij jajko, dodaj cukier puder i syrop glukozowy, wymieszaj energicznie, podgrzej na małym ogniu ciągle mieszając, doprowadź do temperatury nieco powyżej wrzenia. Ostudź masę i udekoruj nią muffiny. Smacznego! 



2 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj