Moja lasagne z mięsem mielonym

Długo eksperymentowałam z proporcjami na tą lasagne, ale już opracowałam przepis. Jest smaczna, goście chwalą. Dość pracochłonna, ale efekt znakomity. Lasagne można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc, a upiec następnego dnia. Zapewniam, że jest równie smaczna. Idealna potrawa na imprezę. Polecam!








Szklana forma z IKEI 35 x 25 cm

Składniki: 
2 cebule
3 ząbki czosnku
700 g mięsa mielonego
2 marchewki
1-2 łodygi selera naciowego
sól ziołowa, pieprz, majeranek, papryka czerwona, przyprawa do mięsa, oregano
2 kostki bulionowe wołowe
2 puszki pomidorów po 400 g
3 łyżki koncentratu pomidorowego
15 - 16 płatów makaronu

Sos beszamelowy:
75 g margaryny
150 ml mąki pszennej lub kukurydzianej (1,5 dl)
1 litr mleka 2%
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Do posypania:
300 ml sera żółtego (3 dl)
parmezan


Sposób przygotowania:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Pokrój cebulę w kostkę, wyciśnij czosnek przez praskę, przesmaż na oleju, aż się cebula lekko zeszkli. Następnie dorzuć mięso mielone i smaż kilka minut, mieszaj, żeby się nie przypaliło. Marchew utrzyj na tarce na grubych oczkach, a seler pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, kostki bulionowe, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i niech się gotuje 25 minut. 
 W między czasie przygotuj sos beszamelowy. W garnku minimum 2 l, roztop margarynę, następnie powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając, dolewaj trochę mleka powoli, jak już się mąka w całości rozpuści dolej całe mleko, mieszaj, dodaj gałkę muszkatołową i zagotuj.  Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-5 minut. Zdejmij z ognia. 
 Formę wysmaruj margaryną, na dno wlej sos, następnie ułóż płaty makaronowe a na to połóż mięso, powinny być 3 warstwy makaronu, makaron musi być ostatnią warstwą. Posyp żółtym serem. Piecz na 180° C około 35 - 40 min, aż się zarumieni na górze. Podawaj z parmezanem. Smacznego!


1 komentarz:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj