Kulki czekoladowo - kokosowe z nutą kawy - LCHF

Kulki nisko węglowodanowe są smaczne, mało słodkie. Idealne na piątkowy wieczór lub sobotni poranek do kawy. Przygotowuje się szybko, ale muszą poleżeć w lodówce kilka godzin przed podaniem, więc to jest trudne :) Marcus Olsson stworzył tej przepis.


Składniki: (15 - 20 sztuk)
100 g masła
150 g orzechów laskowych grubo zmielonych
150 g wiórków kokosowych (+ 50 g do posypania)
½ łyżeczki wanilii w proszku lub cukru waniliowego
50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
2 łyżki śmietany 36%
1½ łyżki zimnej, mocnej kawy

Sposób przygotowania:
Zmiksuj w misce masło, pokrojone na małe kawałki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe oraz cukier waniliowy. Rozpuść czekoladę, najlepiej w małej miseczce w mikrofalówce na pół minuty. Wymieszaj czekoladę ze śmietaną i kawą. Przygotuj sobie talerz z wiórkami kokosowymi. Połącz wszystkie składniki rękoma. Następnie formuj w dłoniach okrągłe kulki, obsyp kokosem i odłóż na tacę. Włóż do lodówki na kilka godzin. Serwuj prosto z lodówki. Smacznego!


Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

2 komentarze:

  1. Znakomity pomysl! Bardzo lubie lekko kawowe smaki w ciasteczkach.

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... Ciekawa wersja. Może być lepsza niż ta z płatkami owsianymi. Wypróbuję. KasiaSE1

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj