Kokosanki

Pierwszy raz piekłam kokosanki i jestem bardzo zadowolona z efektu. Szybkie w przygotowaniu, więc idealne kiedy będę miała niespodziewanych gości. Inspiracja i przepis pochodzi od Doroty z bloga : www.polperfekcyjna.pl. Polecam! Przepis dedykuję mojej mamie :)








Składniki: ( około 25 sztuk)
70 g masła
200 g wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 białka
szczypta soli
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuść masło, zdejmij z ognia dodaj wiórki kokosowe, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Przestudź. W misce ubij białka na sztywno, ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru. Połącz całość. Nabieraj masę małą łyżeczką i w dłoniach formuj okrągłe ciasteczka i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ( moje są płaskie, bo takie chciałam). Pomiędzy ciasteczkami powinny być małe odstępy, żeby się nie zlepiły. Piecz w 180° C ok 10 minut, aż się zarumienią. Zależy od mocy piekarnika. Smacznego!




Z mąki, ale... bez pszenicyCo mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013








2 komentarze:

  1. Oj, kokosanki lubia byc wrednawe! Mialam juz z nimi niestety kiepsie doswiadczenia... Twoje wygladaja jak trzeba! ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj