Chleb jagodowy z rumem

Pyszny chleb, nisko węglowodanowy - LCHF, bez mąki pszennej. Najlepszy jaki w życiu jadłam. Suszone jagody, cynamon i rum bardzo wzbogacają jego smak i aromat. Od razu upiekłam dwa bochenki. Jeden bochenek trzymałam w lodówce 7 dni i był tak samo smaczny, jak pierwszego dnia, drugi zamroziłam. Moi goście byli zachwyceni. Absolutny hit! Polecam gorąco. Przepis Klary Desser.







 Składniki: ( 1 bochenek - forma 1½ litrowa)

75 g suszonych jagód
1 łyżka cynamonu
2 łyżki rumu
100 g migdałów
50 g orzechów włoskich
50 g sezamu 
2 łyżki babki jajowatej, (szw.) fiberhusk, psyllium seed husks (ang.)
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g migdałów, pokrojonych
250 g twarożku, (szw.) Kesella 10%
6 jaj


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175°C. Wsyp suszone jagody do miseczki i zalej wrzącą wodą, zostaw na kilka minut. Następnie odlej wodę, wsyp cynamon, wlej rum, zamieszaj i pozostaw na kilka minut. Zmiksuj migdały, orzechy włoskie i sezam na mąkę. Przesyp mąkę do miseczki, dodaj babkę jajowatą, sól i proszek do pieczenia. W osobnej miseczce wymieszaj twarożek z jajkami na gładką masę, można zmiksować. Dorzuć jagody z rumem i cynamonem oraz pokrojone migdały. Wymieszaj całość mąkę z twarożkiem i odstaw na 10 minut. Ciasto wlej do formy 1½ litrowej wysmarowanej masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 80 minut w dolnej części piekarnika. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę i przykryj bawełnianą ściereczką, niech całkowicie wystygnie . Przechowuj w lodówce. Smacznego!







8 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Takiego chleba jeszcze nigdy nie miałam okazji próbować. Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Superaśny :) Mam jeszcze suszone jagody, może bym sobie taki upiekła...? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze wzgledu na to, ze niejem nabialu, zastapilem twarozek przecierem jablkowo marchwiowym wycisnietym wyciskarka a proszek do pieczenia niewielka iloscia sody oczyszczonej, a (szw.) fiberhusk, dostalem orginalny, a jagody zastapilem rodzynkami, chleb wyszedl wysmienity. Polecam ten wypiek, wkoncu moge pojesc bezkarnie chleba, a cierpie na nietolerancje glutenu i laktozy, a maki bezglutenowej niechce widziec na oczy, bo co z tego ze jest bez glutenu skoro i tak pzostaje modyfikowana genetycznie tak dalece ze nieda sie jej nazwac juz maka przeniczna tylko dziwadlem GMO!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję wymyślenia nowego przepisu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ten chleb jest przepyszny! Polecam goraco!!!
    Niestety nie wychodzi mi makaron lchf... Czy mozna prosic o bardziej szczegolowy przepis, krok po kroku?
    Pozdrawiam,
    Roza

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, a gdzie można kupić ta babkę jajowata? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. "Wsyp suszone jagody do miseczki " w przepisie ich nie ma i jaka to ma być ilość np. 1/2 szklanki? Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis i będę zaglądać w poszukiwaniu inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w przepisie na samej górze: 75 g suszonych jagód :)

      Usuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj