Szwedzkie klopsiki z sosem pomidorowym i białą kapustą - LCHF

Klopsiki "Köttbullar" są już chyba znane na całym świecie, dzięki restauracji w IKEI. Lubię je zjeść od czasu do czasu. Danie ma wyraźny smak jest bardzo sycące i zapewne spodoba się tym co kochają mięso mielone. Polecam!






Składniki na klopsiki: ( 4 porcje)
1 cebula
2 ząbki czosnku
600 g mięsa mielonego
3 łyżki śmietany 36%
sól, pieprz
masło do smażenia lub tłuszcz kokosowy

Sos pomidorowy:
4 ząbki czosnku
masło do smażenia
2 puszki pomidorów
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki vinegret
sól, pieprz

Dodatki:
kawałek białej kapusty
masło do smażenia
pomidor

Sposób przygotowania:
Klopsiki: obierz i pokrój cebulę w kostkę, wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj mięso surowe, śmietanę oraz przyprawy. Wymieszaj całość a następnie nabieraj po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi lep kuleczki, a następnie ułóż na desce lub tacy. Smaż na maśle na średnim ogniu z każdej strony na brązowy kolor ok 6-8 minut. Sos pomidorowy: 4 ząbki czosnku wyciśnij przez praskę na patelnię, smaż na maśle kilka sekund, dodaj pomidory lekko odsączone oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Użyj blendera. Dodatki: Pokrój kapustę w małe kawałki  i usmaż na maśle kilka minut lub jeśli wolisz możesz zjeść surową. Podawaj klopsiki z sosem pomidorowym i białą kapustą. Smacznego!


Klopsiki i pulpety II

1 komentarz:

  1. śliczne, maleńkie klopsiki :))) cudeńka :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj