Orzeźwiający napój porzeczkowo - jabłkowy

Jeśli masz w domu jabłka, które się już lekko zestarzały, wspaniale! Możesz z nich ugotować kompot. Z połączenia trzech składników: jabłek, soku z porzeczek (bo owoce wykorzystałam do sosu) i miodu, powstał bardzo zdrowy, orzeźwiający i pełny witamin napój. Jego smak jest kwaskowy z nutą słodyczy. Porzeczki pochodzą z ogrodu moich rodziców. Tak lubię ten kompot, że wypijam i zjadam jabłka jeszcze na ciepło. Duży zastrzyk witaminy C. Polecam każdemu!


Składniki na 1 litr kompotu:
4 duże jabłka
 1 słoik soku z porzeczek
2-3 łyżki miodu




Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do 1,5 l wrzącej wody wrzuć jabłka, niech się gotują parę minut, następnie wlej sok z porzeczek oraz miód. Gotuj do momentu, aż jabłka będą miękkie. Ja gotuję ok 10 min. Na zdrowie!



4 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj