Szwedzki Tort wielkanocny z malinami - Påsktårta

W święta nie może zabraknąć tortu, ten jest szalenie dobry! Tort wielkanocny to subtelne połączenie słodyczy w cieście z kwasowością malin. Nie należy się sugerować nazwą, można go piec przez cały rok. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi być zimny przed podaniem. Przepis  pochodzi ze Szwecji. 





Składniki na 2 bezy:
200 g migdałów
2 dl cukru
6 białek

Składniki na krem:
6 żółtek
1½ dl cukru
4 dl śmietany 36%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
100 g masła
50 g płatków migdałowych

Maliny podane z boku:
250 g mrożonych malin
sok i skórka z jednej limonki
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 175°C. Narysuj 2 koła o średnicy 22 cm na papierze do pieczenia. Posmaruj masłem. 

Bezy: zmiksuj migdały w mikserze, połącz z cukrem. Ubij białka na sztywno i dorzuć migdały, wymieszaj. Rozsmaruj całość na tych narysowanych kołach. Z tej porcji mają być dwie okrągłe bezy. Piecz w piekarniku na środkowej półce około 20 minut. Pozwól wystygnąć bezom na kratce z piekarnika

Krem: Ubij żółtka z cukrem, śmietaną i mąką ziemniaczaną w garnku. Dodaj masło. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż krem będzie gęsty. Krem powinien ostygnąć. Migdały podsmaż na suchej patelni, aż się zarumienią. 

Połóż pierwszą bezę na tacę lub talerz na którym będzie stał tort, posmaruj połową kremu, połóż drugą bezę znów posmaruj kremem. Posyp migdałami.  


Rozmrożone maliny pomieszaj z cukrem pudrem i limonką. Podawaj maliny z boku. (ja część malin położyłam na torcie, żeby było bardziej apetycznie). Smacznego!



Wielkanocne Smaki III

5 komentarzy:

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Tort prezentuje się wyśmienicie :). Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj