Spring rolls - prosto z Tajwanu

Dziś zachęcam do przygotowania pysznych sajgonek. Można się nimi zachwycić od pierwszego kęsa. Ja przygotowuję na dwa sposoby z mięsem i ze szpinakiem. Podaję zawsze z sosem słodko-kwaśnym chili. Przepis dostałam od Fei San z Tajwanu :)



Składniki: (na ok 50 sztuk)
seler naciowy (4 łodygi)
2 cebule średnie lub 1½ dużych
700 g mięsa mielonego
3 marchewki
3 ząbki czosnku
1 łyżka wódki
2 łyżki soi
½ łyżeczki pieprzu czarnego 
½ łyżeczki pieprzu białego
½ łyżeczki chili
papier ryżowy


Sposób przygotowania:

Godzinę przed przygotowaniem wyjmij  papier ryżowy z zamrażarki i przykryj mokrą ściereczką. Obierz cebulę i czosnek pokrój w kawałki usmaż na oleju, później dorzuć mięso mielone, seler pokrojony w kostkę, na końcu dodaj marchewki, starte na tarce. Dodaj wódkę, soję, pieprz, chili. Przypraw do smaku. Na każdy kawałek papieru ryżowego kładź czubatą łyżkę farszu i zwijaj w ruloniki. Smaż z obu stron, aż złapią kolor. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym chili oraz z ryżem. Smacznego! 






Można mrozić, ale nie usmażone!

 

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne, moja ulubion przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo, bardzo fajne! przepis do zapamiętania i to koniecznie!!

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj