Migdałowe placki z owocami i bitą śmietaną - LCHF

Dziś w Szwecji obchodzony jest tłusty wtorek, więc usmażyłam puszyste placuszki. Zniknęły z prędkością światła. Przepis autorstwa Cathrine Schücks.



























Składniki: (4 porcje)
1 dl = 100ml mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki łupin babki jajowatej /fiberhusk ( szw.)
1 łyżka stopionego oleju z kokosa
1 dl = 100ml wody
2 jaja
jagody, maliny mrożone
ubita śmietana 30% bez cukru




Sposób przygotowania:

Ubij jaja, dodaj olej kokosowy. W osobnej miseczce połącz suche składniki. Połącz całość, dodaj wodę. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj łyżką  placki na patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minut. Podawaj placki z bitą śmietaną oraz mrożonymi owocami. Smacznego!




Walentynki 2013 - czym to się je?

11 komentarzy:

  1. nie tylko dziś tłusty wtorek, bo i pancake day!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojaaaa, ja nawet semli dzisiaj nie zjadłam a te placuszki wyglądają nieziemsko! Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. A w Anglii 'Pancake Day' :) Tez w temacie :)
    Placuszki cudne! A migdaly w daniach uwielbiam!

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można czymś zamienić olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze mówiąc, nie wiem czym można zastąpić :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja. Koniecznie musze zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aha, a zamiast maki migdałowej można by dać mąkę kokosową? Nie mam jeszcze wprawy w tych mąkach.

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi takie piekne nie wyszly :/

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj