2013-01-23

Zupa krem z ziemniaków

Do ugotowania tej zupy zainspirował mnie blog mojej przyjaciółki Doroty, która prowadzi bloga: "półperfekcyjna doris". Jej przepis jest bardzo fajny. Moje ulepszenie to jedynie przystawki do zupy, czyli chrupiący boczek lub chipsy nachos. Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. 



Składniki:
 1,5 litra rosołu ( ja użyłam 1,5 kostki wołowej )
6 średnich ziemniaków
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku 
 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem  
200 ml śmietany - może być 18 % a może być też 30 % 
łyżka masła 
sól, pieprz czosnkowy
boczek usmażony
nachos



Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do gotującego się rosołu.  Cebulę (bez szczypiorku) oraz czosnek obierz i przekrój na pół i wrzuć do zupy. Pieczarki pokrój w plastry, usmaż na maśle, aż się zarumienią. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odstaw zupę z ognia, dodaj śmietanę i całość zmiksuj na krem. Dodaj przyprawy. Zupę nalej do miseczki, udekoruj pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem. Możesz usmażyć plasterki boczku i podać z boku lub podawaj z nachos.

1 komentarz:

  1. Z pieczarkami ziemniaczanej nie jadlam-zapowiada sie naprawde fajnie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj