Szwedzki Knäck - cukierki karmelowe

Po raz pierwszy zrobiłam małe szwedzkie cukierki karmelowe. Pyszne, rozpływają się w ustach. Są takie słodkie, że od razu człowiekowi radośniej w życiu choć na chwilę. 
Uwielbiam je! Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"









Składniki: (około 85 sztuk) 1 dl = 100 ml patrz przelicznik kulinarny
3 dl śmietany 36% lub 40%
3 dl syropu jasnego glukozowego
3 dl cukru
60 g zmiksowanych migdałów

Sposób przygotowania: 
Wlej do garnka z grubym dnem śmietanę, syrop i cukier. Włóż termometr ( ja używam z IKEI termometr + czasomierz w jednym). Patrz IKEA. Zagotuj całość, ciągle mieszając. Potem zmniejsz ogień i gotuj do temperatury 120 - 125°C. Na końcu dorzuć migdały. 

UWAGA: nie może być 130°C, bo cukierki będą bardzo twarde. Rozłóż na tacy małe papierowe papilotki. Wlej masę do każdej papilotki przy pomocy dwóch łyżek. Dodam, że jest to dość mozolna praca, ale efekt wyśmienity. Włóż do lodówki, żeby lekko zastygły. Smacznego!







Pralinki, trufelki, czekoladki 2013

6 komentarzy:

  1. Syrop jasyn to z buraka? Moze mozna zastapic np. syropem z agawy? Pysznosci nam prezentujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szwedzki syrop to produkt uboczny przy produkcji cukru. Nie znam syropu z agawy niestety, więc nie umiem powiedzieć czy to jest odpowiednik tego syropu. Ale kto nie próbuje ten nie wie. Daj znać jak ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chyba kupię termometr;) ciekawe czy takie silikonowe foremki by się nadawały tu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Termometr jest super, polecam! A foremki są bardzo malutkie, nie takie jak do muffinów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda słodko... :) Jasny syrop widziałem wczoraj w sklepie Marks and Spencer. Trochę słono kosztuje, ale jest.

    OdpowiedzUsuń
  6. To super, że można już dostać syrop w Polsce :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj